Wie zijn wij

Zorgboerderij Blij op de Boerderij

Dagbesteding
 

Zorgboerderij Blij op de Boerderij is een kleinschalige zorgboerderij met een creatieve inslag.De boerderij is gelegen tussen de prachtige bollenvelden en in een landelijke omgeving. 

De dagbesteding is in 2012 opgezet en werkt samen met Stichting Landzijde. Deelnemers binnen de dagbesteding verzorgen het kleinvee, bakken taarten voor de theetuin, onderhouden de pluk & moestuin, helpen mee met serveren tijdens een High tea op de pluktuin en maken decoraties die verkocht worden in het boerderijwinkeltje.

Ook biedt de zorgboerderij jongeren de mogelijkheid en ruimte voor educatie, middels "buitengewoon leren", hierbij kunnen zij met een chrome book leerstof tot zich nemen op het niveau wat hen past. Zels een MBO diploma behalen is mogelijk.

Buitengewoon leren is een project wat in samenwerking met Stichting Landzijde, Clusius college en de zorgboerderij is opgezet. Deze samenwerking biedt scholing op maat. Omdat het plaats vind op de zorgboerderij is het laagdrempelig en juist voor jongeren die binnen een schoolse setting vastlopen, toch een mogelijkheid een diploma te behalen.  

Daarnaast beschikt de dagbesteding over een prachtig creatief atelier, waar men allerlei creatieve vaardigheden kan uitoefenen. Knutselen, schilderen, kleien, kleding en tassen maken, houtbewerking, kortom voor een ieder een passende activiteit.

Op de pluktuin staan twee grote koepelkassen waarin een terras met keuken is gemaakt voor het nuttigen van koffie / thee, of high tea's, ook vinden hier geregeld bijeenkomsten plaats en worden er regelmatig creatieve workshops gegeven. In de andere kas wordt groente voorgekweekt en is een timmergedeelte, hier worden de geweldige houten decoraties gemaakt, die verkocht worden in het winkeltje, samen met de deelnemers. 

De deelnemers worden uitgedaagd om hun mogelijkheden te ontwikkelen, te ontdekken aan te leren of te onderhouden.Werkplezier is 1 van de basisvoorwaarden voor een goede dagbesteding op de zorgboerderij. Het maken van een goed product, zoals het onderhouden van de pluktuin of de houten decoraties, of het zelf gebruiken hiervan geeft arbeidsvoldoening.     

 

Ouderenzorg

 

Binnen de dagbesteding ontvangen wij een diversiteit aan doelgroepen en leeftijden. De groep wordt zoveel mogelijk op elkaar afgestemd, waardoor er een hechte, gezellige groep ontstaat binnen de dagbesteding. Onze kracht is de combinatie van jong en oud, de ouderen leren de jongeren iets en de jongeren helpen de ouderen graag een handje. Ook zijn tal van activiteiten aangepast op de ouderenzorg, zodat er voor deze doelgroep altijd een passende activiteit aanwezig is. Binnen de dagbesteding werken wij volgens belevingsgerichte zorg d.w.z. dat we per deelnemer op zoek gaan naar de juiste zorg, met het doel dat de deelnemer zich gerespecteerd en vertrouwd voelt. Activiteiten worden afgestemd op de beleving en vermogen / wemnsen van de persoon in kwestie. Doordat wij door deze zorgverlening alle personen kunnen betrekken bij een activiteit die passend is ( maatwerk ) , geeft dit de mens een gevoel van waardering en een positieve eigenwaarde.     

Er zijn groente tafels op hoogte in de moestuin, het "filmzaaltje " voor de regenachtige dagen, de Tovertafel en niet te vergeten is het heerlijk om een oogje toe te knijpen bij de knusse houtkachels. Ook is er een rustruimte aanwezig, waar men desgewenst in bed even een middagslaapje kan doen.  

 

De groepen per dag zijn gemiddeld ca. 10 tot 15 personen, dat klinkt best veel, maar vaak is niet altijd iedereen aanwezig. In de praktijk merk je er weinig van, ieder heeft zijn eigen interesses en eigen plekje. Ook zijn er dagelijks 3 a 4 begeleiders aanwezig. 

Koffiepauze en lunchpauze zijn gedeelde groepen, er zijn twee kantines, waar men in "shiften "pauzeerd, zodat het nooit te druk is in de kantines.  Ook zijn er verschillende rustmomenten en rustplekjes, waardoor er weinig drukte wordt ervaren. De kracht van deze dagbesteding is het "warme thuis gevoel" wat de mensen ervaren en de persoongerichte zorg. Zo zijn er hele korte lijntjes met het thuisfront wat heel fijn is .  

 

 

 

Corona Virus

Ivm het Corona virus is onze dagbesteding geopend volgens richtlijnen, bent u op zoek naar een dagbesteding dan kunt u contact opnemen, om met ons een afspraak te maken voor een bezichtiging en rondleiding.  Tijdens de bezichtiging houden wij ons uiteraard aan de richtlijnen van het RIVM. Wanneer u komt vragen wij u afstand te bewaren en een mondkapje te dragen. Ander bezoek in overleg en op afspraak.  

 

Voor de boerderijwinkel , Zuks van Saar en de pluktuin , geldt het volgende; 

 

* Houd afstand van uw medemens

* Bij ziekte/ verkoudheid het erf niet betreden!

* De boerderij winkel is toegankelijk voor 1 persoon per keer, ( dus ook niet met uw kinderen naar binnen svp)  op het erf voor de winkel afstand houden van elkaar.

* Betalen kan middels betaalverzoek of pin, maar mag ook contant  

* Parkeer niet bij de buren op het erf en ook niet voor de inrit van de buren!!

* U kunt bij ons op het erf uw auto parkeren of op de parkeerstrook tussen de weg en fietspad voor de boerderij.

 

*High Tea op reservering v.a. 4 personen

*Bij plukken met kinderen houd uw kroost in de gaten , niet door de bloembedden lopen maar op de paden en begeleid bij plukken.

*Dieren beslist niet voeren.    

 

 

 

Dank u wel voor de medewerking ! Samen staan we sterk!